2018 Pyeongchang Winter Olympics

Hai everyone, 

Anyway terima kasih tawww sebab still lagi sudi spent korang punya time nak baca pasal blog kite ni!! Hehee. Terima kasih sangat sangat.

So, entry kali nak cerita la pasal Pyeongchang 2018. Bile? Dekat mana?

Okay lepasje korea menang vote nak jadi tuan rumah baru lah depa dapat jadi tuan rumah, biasanya tempat utk sape nak jadi tuan rumah komunit olimpik ni akan tengok dulu dorang ni layak ke tak? Tempat sesuai tak nak tampung sume? Selesa tak? So tu antara penyebab utk dapat undi yang banyakk. So akhirnya korea dapat jadi tuan rumah dekat mana? Bukan dekat seoul tapi dekat Pyeongchang. 

*psst , sabar nak next post saya akan share pasal macam mana proses sebelum Korea selatan ni akhirnya dapat jadi tuan rumah untuk sukan olimpik musim salji ni atau nama lain Pyeongchang 2018 , and pasal camne nak pegi Pyeongchang semua? Okayy?? Sabar yaa.  

Apa yang spesial ni pasal Pyeongchang 2018 atau 2018 Winter Olympics.

Memanglah event ni sangat besar and ofcourse sangat bermakna bagi korea kot. Bukan senang nak jadi tuan rumah kan paling2 bile sukan musim sejuk?

Okay, Pyeongchang 2018 merupakan sukan olimpik kedua yang diadakan dia korea, maksudnya korea pernah jugak jadi tuan rumah sebelum ni pada tahun 1988 dekat Seoul atau nama lain Seoul 1988. Selalunya bile letak nama tempat dengan tahun tu senang orang nak tau. Berapa ramai lak negara dengan atlet yang terlibat?

Emmm, tak banyak pon cuma dalam 95negara dan lebih kurang 500,000 orang peserta je, haahah kan? Ramai kannn?

Kat mana pulak Pyeongchang ni? Pyongyang ke? 🤔 Haaaa rilekk gaissss untuk mana yang taktahu 😱*sebab ada baca aritu orang ckp Pyeongchang is pyongyang.. emmm no no🙅�  P

Pyeongchang ni dekat Negeri atau Daerahlah kita panggil yang bernama Gangwon,do. Ehh apatu? Macam dekat Malaysia ni kita ada Melaka, Johor Bharu, Sarawak, Pahang dan banyak lagi. Kat korea pon ada gak macam Busan, Ulsan, Jeju and Gangwon. So dia macam negeri dalam negara gituu. Okay? Paham kan.

So tahun depan olimpik ni akan ada dekat Negeri Gangwon lahh, dekat Gangwon pon besar jugak, so kawasan terlibat untuk games ni ada tiga iaitu:

1)Pyeongchang

2)Gangneung

3)Jeongseon.

****

So biasanya game olimpik ke apa apa game besar dia jarang sebut penuh biasanya dia akan sebut nama tempat dan tahun. Sebab tu jadi

2018 Pyeongchang”

Sukan ni berlangsung selama 17hari bermula pada 9-25 February 2018.

Dia pon ada slogan hangpa jangan memain. Slogan dia adalah

“PASSION, CONNECTED”

Passion ni macam mengambarkan dorang punya passion nak pastikan sukan ni berjalan lancar dekat tempat dorang since tahun 2018 Pyeongchang sambil nak tunjuk era baru korea dan juga masokkan sikit3 simbol tradisional korea,dulu kan masa tahun 1988 dan CONNECTED ni pulak macam melambangkan korea di arus moden bertambah dengan negara yang tiptop dengan teknologi tapi still mengetengahkan tradisi dorang, as korang tahu dorang sangat mementingkan tradisi taww. 

~sebab Pyeongchang ni je korea dah upgrade bangunan baru dan sekarang tengah siapkan tren laju untuk pegi gangwon dari Seoul taww, jangan main2.
Dan ada lagi sikit ni, dorang dah perkenalkan maskot untuk Pyeongchang 2018 ni yang diberi nama Suhorang dan Bandabi. Haaa seriously comel maskot niii!! 

*tunggu post seterusnya kalau nak tahu pasal si handsome,kacak, comel and adorable Suhorang and Bandabi.

Sampai jumpa >.<

———————————

After got the majority vote, south Korea who’s completely have the perfect venues for the biggest games for Winters Olympics will be held in Pyeongchang, South Korea. 

***pssttt, I will share about how Korea finally get chosen as host for Winter Olympics 2018!! Yayyyy.. 🤗

What special about 2018 Pyeongchang Winter Olympics

2018 Pyeongchang Winter Olympics is the 2nd Olympic in Korea in 30 years after 1988 Seoul Olympic. The countries that participating in Olympics Games will be approximately 95 and consist around 500,000 people joining this game.

PYEONGCHANG what is this? Is that Pyongyang? No no no. Pyeongchang is in Gangwon-do,South Korea. Meanwhile Pyongyang in North Korea. Please do not take wrong location because if youguys go Pyongyang you guys will not find the games venue.

So the games will be around in three area in Gangwon Provinces which is :

1)Pyeongchang

2)Gangneung

3)Jeongseon.

*** so basically the 2018 Winter Olympics knowing as 2018 Pyeongchang.

This games will be ongoing 9th till 25th February 2018 (17 DAYS).

The slogan for this “PYEONGCHANG 2018” is

“PASSION , CONNECTED”

PASSION symbolizes that the Pyeongchang 2018 launches a new era of festivity and hospitality and CONNECTED is to represent Korea’s cutting edge technology will connect traditional and modern cultures and transcend generations.

Mascots of “Pyeongchang 2018″

Pyeongchang 2018 have 2 mascots which is Suhorang and Bandabi.
———-   ———————–

获得多数票后,韩国完全拥有冬季奥运会最大游戏的完美场地,将在韩国平昌举行。 
 *** pssttt,我将分享关于韩国如何被选为 2018 冬季奥运主办单位! Yayyyy ..🤗 
2018年平昌冬季奥运的特别之处

2018平昌冬季奥运会是续1988年首尔奥运会后30年的韩国第二届奥运会。参加奥运会的国家大约有95个,由大约50万人参加。
 游戏将在江原道的三个地区分别是:

1)平昌 

2)江陵 

3) 旌善 

 ***所以基本上2018年冬季奥运会被称为2018年平昌。
这场比赛将从2018年2月9日开始至2月25日(17天)。 

这个“PYEONGCHANG 2018”的口号是 “激情,连接” 。

激情象征着平昌2018推出一个新的节日和好客的时代,连接是代表韩国的尖端技术将连接传统和现代文化和超越世代。
 “平昌2018” 的吉祥物

平昌2018有2个吉祥物分别是Suhorang和Bandabi。

Advertisements

Author:

this is my first-time ever do this bloggging thingss. thanks for your time for read my writing and all supports.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s