Bagaimana mahu ke Pyeongchang, Gangwon?

Korea..

Yeah sape je taktahu korea! Korea ni kire hotspot utk pelancong nak pegi sana taw. Macam goreng pisang panas. Mesti ada nye korea ni dekat wishlist korang!

Yaa, to be honest I nie takpernah jejak lagi sana inshallah tahun ni. Tapi dalam otak ni memang nak pergi Gangwon-do. 

Yeah selalunya orang kalau orang pergi Korea tenpat selalu pegi Myeongdong, Nami Island mostly dekat2 area Seoul, Busan and Jeju. Jeju pon baru-baru terkenal.

Maybe apa I nak share ni takseberapa it this is info yang I collect and do some research by myself, friends experience and also from KTO website sendiri.

Sebenarnya Nami Island tu dah kira dalam Gangwon-do orang banyak taktahu. Dekat gangwon ni kat tempat untuk sukan olimpik musim sejuk nanty tapi tempat ni menang banyak tempat menarik taw.Sebelum nak cerita apa best kat Gangwon, nak cerita sikit gangwon ni antara daerah dekat korea gak.

Ha macam mana nak pergi Gangwon. Actually tak susah pon, banyak option sebenarnya. Boleh guna pengangkutan darat ke udara ke haa.

1) Guna kapal terbang

First option nak pergi Gangwon atau Pyeongchang ni boleh naik flight. Dia ada dua airport yang dekat iaitu Yangyang dengan Wonju Airport. Yangyang airport ni takbanyak flight boleh sampai situ. Airport tak besar macam incheon. 

*Busan Airport – Yangyang Airport

Kalau nak turun dekat Yangyang airport boleh ambik flight dari Gimhae International Airport (Busan). Dalam sejam lebih. Tapi tak suggest lah pegi dekat Yangyang airport buat masa ni sebab susah nak dapat detail. Airlines yang ada pon Korea Express. Rasanya ticket ni boleh beli kat kaunter kat sana sebab tak jumpa option book online.

Gimhae International Airport (Busan) to YangYang Airport. Tapi taksure boleh check kat mana ni.

* Busan / Jeju Airport- Wonju Airport

Haa ni pon airport terdekat dengan Pyeongchang. Boleh ambik flight dari busan tapi kena transitlah dekat jeju sebab kalau nak direct flight hanya ada dekat Jeju je sehari satu flight. 

Ni dari Jeju pegi Wonju Airport. Wonju ni airport terdekat dengan Pyeongchang gak. Sehari ada satu je flight

Kalau kita ni dari Malaysia saja nak travel lama2 suka lay down lama2 boleh je try ni. 

Kalau rasa nak book terus dari Kuala Lumpur to Wonju Airport ,haa boleh je tapi layover lama gilaa
Haa banyak kan transit. Total ticket flight ni paling murah tengok haritu dalam RM3000 lebih. Tak salah nak cuba. Sumber : skyscanner

2) Lalu highways/Expressway(self-driver)

Haa untuk kemudahan pelancong dorang ni da siapkan dua Expressway iaitu :

~ Yeongdong Expressway Route 1 ni dari Incheon Airport ke Pyeongchang ambik masa 2jam 40 minit

~ Yeongdon Expressway Route 2 ni dari Incheon Airport ke Gangneung hanya 2jam 50minit *** ala macam KL ke Tangkak gituu.. ha yeke pepandai je…

Ada gak Expressway lain iaitu :

~ East Hongcheon Expressway ni dari East Hongcheon ke Yangyang. Yang ni masih dalam construction. Highways ni kire paling dekat untuk Pyeongchang-Gangneung.

Boleh sewa kereta and drive. Makesure da valid international driving license okay. Dunn worry bas pon ada haa bus kan murah sikit.

Haaa, malas nak drive? Tapi nak guna public transport yang lalu tempat2 best nii ha. Kalau naik tren ni jangkamasa nak sampai kalau dari:

Incheon Airport : Gangneung hanya 108 minit sahaja. Haa taksampai 2 jam

Incheon Airport – Jinbu : Hanya dalam 93 minit sahaja.

Nakk keretapi laju? Don’t worry laaa KTX (Korea Train Express) ni memang laju hanya 70 minit sahaja dari Seoul ke Gangneung.tapi KTX still progressing so memang taksiap.
Lassst choice boleh naik bas.

4) Bus

Credit : Incheon guide

Kalau nak pegi Gangwon ni boleh guna bas:

  • intercity bus macam bus kl-jb, kl-alor setar dan sebagainya , bas express ni boleh ambik dekat Dong-Seoul terminal bus express
  •  kalau risau sangat boleh guna shuttle bus/tour bus yang disediakan oleh korea tourism under Gangwon Provinces lah. Paling best ada shuttle bus (Chuncheon city tour, K-Gangwon Shuttle 2D 1N, dan Go!Go! Gangwon Shuttle Bus **yang ni depends pada festival yang ada** shuttle bust/city tour bas ni termasuk dalam kupon diskaun DKYW2017/18 ni. dia masok dalam Gangwon punya special diskaun.   Nak dapat kupon ni kenalah buat survey dulu dekat DKYW 2017 – Survey tapi makesure jadi kaki korea members dulu taw and it’s free.

———————————-

#1 Incheon – Gangneung

 ni ada dua option iaitu Bas yang turun Gangneung dengan bas yang direct pegi Alpensia Resort (Purple bus).
Basically bus Gangneung ni departure 3 times dari Incheon Airport tuu. Gangneung bus ni operated by Gyeonggi Express ada dekat Incheon Airport tuu. 

Nak tahu pasal Gangneung dengan Purple bus ni boleh refer dekat sini. Incheon guide

Advertisements

Author:

this is my first-time ever do this bloggging thingss. thanks for your time for read my writing and all supports.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s