Tempat menarik di Pyeongchang

Seperti yang kita semua tahu, Pyeongchang merupakan tempat dimana sukan olimpik musim sejuk akan diadakan. Bukan dengan itu sahaja, Pyeongchang jugak mempunyai tempat lawatan menarik yang boleh kita lawati. Pyeongchang merupakan daerah yang terletak di Gangwon, Korea Selatan. Pyeongchang ni kalau nak tahu dekat2 ngan korea utara haaa. Selalu kalau kita g korea g mana je? Itaewon? Gyeonggi-do? Myeongdong? Nami? Jeju? Busan? 

Soo apa kata kali ni jelajah Pyeongchang pulakkk..Pyeongchang ni merupakan bandar yang terletak dekat Gunung Taebaek dekat Gangwon.

**psstt macam familiar kann?  Taebaek ni tempat shoot Descendants of Sun yang Song Jongki lerr dekat korea taw bukan kat uruk*

Pyeongchang ke Seoul lebih kurang 180km. Sebabkan Pyeongchang ni bandar utama untuk sukan musim sejuk ni sebab tu nama dia Pyeongchang Winter Olympics 🙂

Untuk yang taktahu Pyeongchang ni ada slogan sendiri iaitu “Happy 700 Pyeongchang”

– kenapa slogan “Happy 700 Pyeongchang” ? Ni sebab ketinggian puratanya yang 700m buat majority orang rasa memang best untuk tinggal kat sini sebab cuaca dia, kawasannya yang harmoni. Selain tu gak dorang ada motto yang berkait dengan slogan ni iaitu tempat paling baik untuk kesihatan, rehat bersukan dan sebagainya sebab udara dia yang bersih taw. HAPPY 700 Pyeongchang the city of nature, health and longevity. Sesuaipah dengan positivity and ke-optimisan mereka.

Dekat Pyeongchang ni banyak tempat yang menarik yang belum kita terokai antaranya ialah YeongPyeong resort, Jeonggangwon, Samyang Ranch dan sebagainya.

 
1. Jeonggangwon – Korea Traditional Food Culture Experiences Center (정강원 – 한국전통 음식문화체험관)

Ni pintu masok Jeonggangwon – source KTO

Jeonggangwon ni sangat sesuai buat kita yang nak rasai sendiri cara nak sediakan makanan tradisional korea. Kalau nak tahu kat sini merupakan lokasi pengambaran drama Gourmet [2008] lakonan Kim Rae-won.

Drama gourmet poster

Selain itu jugak , banyak activity boleh dilakukan seperti buat sendiri makanan korea taw. Info seperti dibawah:

  • Kelas memasak makanan korea seperti : bibimbap (비빔밥),kimchi (김치), gochujang (고추장) dan pelbagai jenis makanan korea lagi. Jangan risau kelas ni muat untuk 10 orang keatas , so kalau datang by group boleh join class ni.
  • Boleh rasai tinggal dekat Hanok (하녹) rumah tradisional korea. Kawasan ni muat dalam lebih kurang 300 orang.
  • Parking? Jangan risau parking ada sampau boleh muat 10bas yang besor tuu.
  • Bayaran masok untuk pegi dekat Korea Traditional Food Culture Experiences Center ni cuma 3,000₩ bagi demasa dan 2,000₩ bagi kanak-kanak dan warga emas. Tikeet ni termasok untuk pegi dekat animal farm dengan muzium taw. In case kalau makan dekat sana sorang boleh dapat free tickets masok tawww.
  • Dannn dia ada hall untuk try pakaian tradisional Korea iaitu hanbok (한복) dan bayaran cuma 8,000₩
  • Selain tu kalau tanak main masak-masak boleh pegi tengok environment kuar pegi taman ke animal farm ke.

Dan yeahh akhir sekali kalau ada sebarang pertanyaan boleh call hotline 1330 /+82-2-1330 dan refer jeonggangwon official website

Participants can learn how to cook korean traditional food

2. Yeongpyeong Resort (용평리조트)

Yongpyeong resort terletak di Yongpyeong, Gangwon. Dalam resort ni ada ski tapi dia selalunya operates masa musim ski dari pertengahan November hingga awal April. Resort ni antara ski resort yang terpanjang dekay korea.Tahunan salji dalam 250cm yang mana memang lengkap utk ski resort. Yongpyeong ni dari Seoul hanya 215km je lebih kurang 2jam kalau lalu yeongdong expressway. 

Special attraction yang ada kat resort ni macam Dragon plaza, golf course, water park-peak island, ski resort dan sebagainya.

Paling femes katsitu Yongpyeong ski resort ni ada gondola, tempat ski dan sebagainya. 

Yongpyeong ski resort – gondola
Yongpyeong ski resort

Yongpyeong ski resort ni normally bukak masa Nov. Untuk maklumat masa operasi  boleh refer website. 

Apa-apa pertanyaan boleh refer Yongpyeong official website or call 1330/ +82-2-1330/ 

Advertisements

Author:

this is my first-time ever do this bloggging thingss. thanks for your time for read my writing and all supports.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s